Lakaträskgården

Lakaträskgården

Vi har mycket att lära av historien och de människor som levt och verkat förr i tiden. Lakaträskgården från år 1830, ett av de många krononybyggen i vårt avlånga skogsland, är tänkt att väckas ur sin Törnrosasömn av min familj. Nu en tom timring som på nytt ska fyllas med liv och glädje.

I sin enkelhet och natursköna läge finns stora möjligheter att få Lakaträskgården att blomstra på nytt

För att få fördjupade kunskaper inom yrkesområdet konstruktion och byggnadsteknik sökte jag en praktikplats på Nyréns ariktekturbyrås modellverkstad i Stockholm. Där arbetade jag under en veckas tid med att skapa en framtidsvision av hur min familjs gårdsbyggnad skulle kunna komma att se ut. Idag är det bara ett skal av dess forna skönhet, då huset på 70-talet omvandlades till ett mobiliseringsförråd för ett arméförband. Detta är min tolkning av hur man skulle kunna restaurera denna Norrbottensgård för att värna om dess historia. 

Huset är gjort i fyra lager. Första lagret består av genomskinlig plast som agerar som ett skelett och glas till fönsterna. Resterande lager är papper där man fäst dubbelhäftande tejp innan laserskäraren för att kunna fästa samman allt efter utskärning. Botten består av flera lager av kapaskiva utifrån en laserskanning av terrängen runt huset och allting är sedan monterat på en skiva av furulimfog. Huset ljussattes slutligen med invändig belysning i form av led-lampor.

Insikter

I detta mitt första arbete med Lakaträskgården har jag velat dela med mig av min vision för hur Lakaträskgården kan gestalta sig i en relativt nära framtid. I själva praktiken på Nyréns Arkitektkontor har fått lär mig både traditionella och moderna modelbyggartekniker.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *